Hafta Tatili Davası

Hafta Tatili Davası 4857 Sayılı İş Kanunun 46. Maddesi gereğince işçiye yedi günlük bir zaman dilimi içerisinde kesintisiz 24 saat hafta tatili izini verilmelidir. Hafta tatili izninin işçiye kesintisiz 24 saat olarak kullandırılması gerekmekte olup daha az izin kullandırılması halinde hafta tatili izni kullandırılmamış kabul edilir. 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanunun 3. Maddesi gereğince hafta tatili Pazar günleridir. Fakat bu kural emredici olmayıp haftanın diğer günleri de hafta tatili olarak kullandırılabilir.

Hafta Tatili Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Hafta Tatili Davası günlerinde işçilere, herhangi bir çalışma karşılığı olmaksızın bir tam gün ücreti işçiye ödenmelidir. Hafta tatili günlerinde çalışma yapılması halinde ise işveren tarafından 1,5 tam gün ücreti işçiye ödenmelidir. Yani hafta tatili günlerinde çalışma yapılması halinde işçiye 2,5 tam gün ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Hafta tatili ücreti hesaplanırken esas alınması gereken ücret çalışmanın yapıldığı döneme göre belirlenmelidir. Başka bir deyişle hafta tatili ücretinin dava sonucunda veya geriye dönük olarak ödenmesi halinde son ücret değil çalışmanın yapıldığı dönemdeki ücret dikkate alınmalıdır.

Hafta tatili ücretinin yargılama sırasında tanık delili gibi takdiri delillere dayanılarak belirlendiği hallerde hafta tatili ücretinden hakkaniyet indirimi yapılmaktadır. Uygulamada bu indirim oranı çoğu zaman yüzde otuz olarak uygulanmaktadır.

Hafta Tatili Ücreti Nasıl İspatlanır?

Hafta günlerinde çalışma yapıldığının ispat yükü işçide olup işçi bu durumu tanık dâhil her türlü delille ispatlayabilir. Hafta tatili günlerinde çalışma yapıldığının işçi tarafından ispatlanması halinde bu çalışmalara karşılık gelen ücretlerin ödendiğinin ispat yükü ise işverene aittir. İşveren bu ücretlerin ödendiğini, işçinin imzası bulunan belgelerle veya banka kayıtları ile ispatlamak zorundadır.

Hafta Tatili Ücreti Zamanaşımı Ne Kadardır?

4857 sayılı İş Kanunun 32. Maddesi gereğince ücret alacaklarının zamanaşımı 5 yıldır. Hafta tatili ücreti de geniş anlamda ücret tanımı içerisinde yer aldığı için zamanaşımı süresi 5 yıl kabul edilmektedir. Zamanaşımı süresi fazla çalışmanın yapıldığı dönem itibari ile işlemeye başlayacaktır. Bu nedenle iş sözleşmesinin feshedilmiş olması veya hali hazırda devam ediyor olmasına bakılmaksızın geriye dönük en fazla 5 yıl için hafta tatili ücreti talep edilebilecektir.

Hafta Tatili Ücretinde Arabuluculuk, Dava Ve İcra Süreçleri Nasıl Yürütülür?

Hafta tatili ücretlerinin ödenmemesi halinde işçinin öncelikle arabuluculuğa başvurması gerekir. Arabuluculuğa başvurmadan dava açılması halinde dava usulden reddedilecektir. Arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varılamaması durumunda işçinin dava açarak hafta tatili ücretlerini talep etmesi gerekir. Davanın kazanılması halinde hükmedilen miktarın tahsil edilebilmesi için işveren aleyhine icra takibi başlatılmalıdır. Hafta tatili ücretlerinin tahsil edilmesi adına yürütülmesi gereken arabuluculuk, dava ve icra süreçleri uzmanlık gerektirdiği için bir avukat aracılığı ile takip edilmesinde yarar vardır.

“Hafta Tatili Davası” için 1 yorum

  1. Vardiyalı çalışmalarda hafta tatilinin kullanım şartları esasları olsa da okusak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir