Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun (5651 sayılı Kanun)’da düzenlenmiştir. 5651 sayılı Kanun md. 3’te bilgilendirme yükümlülüğü, md. 4’te içerik sağlayıcının sorumluluğu, md. 5’te yer sağlayıcının yükümlülükleri, md. 6’da erişim sağlayıcının yükümlülükleri ve md. 7’de toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülükleri düzenlenmiştir.
Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri konusunda öncelikle bilgilendirme yükümlülüğü ve bilgilendirme yükümlülüğünün ihlali incelenecektir. Daha sonra yer sağlayıcının yayından çıkarma ve saklama yükümlülüğü ile bu yükümlülüklerin ihlali incelenecektir. Sonrasında, erişim sağlayıcının, erişimi engelleme, saklama, bildirim ve engelleyici tedbir alma yükümlülükleri ile bu yükümlülüklerin ihlali incelenecektir. Sonrasında ise ticari amaçlı toplu kullanım sağlayıcı ve internet toplu kullanım sağlayıcının yükümlülükleri ile bu yükümlülüklerin ihlali incelenecektir. Son olarak içerik sağlayıcının hukuka aykırı içerikten ve bağlantı sağladığı içerikten sorumluluğu değerlendirilerek erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri konusuna son verilecektir.
BİLGİLENDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
TANITICI BİLGİLERİN İNTERNET ORTAMINDA SUNULMASI
Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri açısından bilgilendirme yükümlülüğü önem taşımaktadır. Nitekim içerik, yer ve erişim sağlayıcılar, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdürler.
BİLGİLENDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN İHLALİ
Bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcısına ceza verilebilir. Bu kapsamda bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen içerik, yer veya erişim sağlayıcısına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı tarafından iki bin Türk lirasından elli bin Türk lirasına kadar idarî para cezası verilir.
YER SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
YER SAĞLAYICI KİMDİR?
Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri incelenmeden önce yer sağlayıcının tanımlanması gerekir. Bu kapsamda yer sağlayıcı, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek ya da tüzel kişilerdir.
YER SAĞLAYICI İÇERİKTEN SORUMLU MUDUR?
Yer sağlayıcı, içerikten sorumlu değildir. Böylece yer sağladığı, içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.
YER SAĞLAYICININ YAYINDAN ÇIKARMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği 5651 sayılı Kanun md. 8 ve 9’a göre haberdar edilmesi hâlinde yayından çıkarmakla yükümlüdür. Kendisine bildirilen hukuka aykırı içeriği usulüne uygun olarak yayından kaldıran yer sağlayıcının herhangi bir cezai sorumluluğu doğmaz.
YER SAĞLAYICININ SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür.
YER SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ İHLAL ETMESİ
Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya 5651 sayılı Kanun’da öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcıya ceza verilir. Bu durumda yer sağlayıcıya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı tarafından yüz bin Türk lirasından bir milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.
ERİŞİM SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
ERİŞİM SAĞLAYICI KİMDİR?
Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri incelenmeden önce erişim sağlayıcının tanımlanması gerekir. Bu kapsamda erişim sağlayıcı, kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişilerdir.
ERİŞİM SAĞLAYICININ İÇERİĞİ KONTROL ETME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR MI?
Erişim sağlayıcının içeriği kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Böylece erişim sağlayıcı, kendisi aracılığıyla erişilen bilgilerin içeriklerinin hukuka aykırı olup olmadıklarını ve sorumluluğu gerektirip gerektirmediğini kontrol etmekle yükümlü değildir.
ERİŞİM SAĞLAYICININ ERİŞİMİ ENGELLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Erişim sağlayıcı, herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, 5651 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemekle yükümlüdür.
ERİŞİM SAĞLAYICININ SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Erişim sağlayıcı, sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür.
ERİŞİM SAĞLAYICININ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Erişim sağlayıcı, faaliyetine son vereceği tarihten en az üç ay önce durumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na, içerik sağlayıcılarına ve müşterilerine bildirmek ve trafik bilgilerine ilişkin kayıtları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na teslim etmekle yükümlüdür.
ERİŞİM SAĞLAYICININ ENGELLEYİCİ TEDBİR ALMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Erişim sağlayıcı, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirler almakla da yükümlüdür.
ERİŞİM SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ İHLAL ETMESİ
Erişim sağlayıcı, yükümlülüklerinden birini yerine getirmezse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı on bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verebilir.
TOPLU KULLANIM SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
TOPLU KULLANIM SAĞLAYICI KİMDİR?
Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri incelenmeden önce toplu kullanım sağlayıcının tanımlanması gerekir. Bu kapsamda toplu kullanım sağlayıcı, kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan oluşumlardır.
TİCARİ AMAÇLI TOPLU KULLANIM SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Ticarî amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, mahallî mülkî amirden izin belgesi almakla yükümlüdür. İzne ilişkin bilgiler otuz gün içinde mahallî mülkî amir tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirilir. Bunların denetimi mahallî mülkî amirler tarafından yapılır.
Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında usul ve esasları yönetmelikte belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdürler.
İNTERNET TOPLU KULLANIM SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlüdürler.
TOPLU KULLANIM SAĞLAYICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ İHLAL ETMESİ
Yükümlülükleri ihlal eden ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılara, ihlalin
Yer Sağlayıcı ve İçerik Sağlayıcı Tanımı ve Sorumlulukları
ağırlığına göre uyarma, bin Türk Lirasından on beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verme veya üç güne kadar ticari faaliyetlerini durdurma müeyyidelerinden birine karar verilebilir. Buna mahalli mülki amir karar verir.
İÇERİK SAĞLAYICININ SORUMLULUĞU
İÇERİK SAĞLAYICI KİMDİR?
Erişim toplu kullanım ve yer sağlayıcının yükümlülükleri incelenmeden önce içerik sağlayıcının tanımlanması gerekir. Bu kapsamda içerik sağlayıcı, internet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir.
İÇERİK SAĞLAYICININ HUKUKA AYKIRI İÇERİKTEN SORUMLULUĞU
İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. Bu bağlamda içerik sağlayıcı, internet ortamına sunduğu hukuka aykırı içeriği internet ortamından kaldırsa dahi suçu işlemiş olacağı için sorumluluğu da doğar.
İÇERİK SAĞLAYICININ BAĞLANTI SAĞLADIĞI İÇERİKTEN SORUMLULUĞU
İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumluluğu doğar.
Benzer yazılar için bakınız.
https://hkavukatlik.com/erisimin-engellenmesi-ve-icerigin-cikarilmasi/