Yabancılar Hukuku
Yabancılar Hukuku, yabancı uyruklu kişilerin oturma izni, çalışma izni, vatandaşlık ve sınır dışı edilme gibi yasal süreçlerini düzenleyen bir hukuk dalıdır.
Yabancılar Hukuku
Hukuki açıdan yabancı kavramı, Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerdir şeklinde tanımlanabilir. Yabancıların kapsamına, yabancı gerçek kişiler yanında yabancı ortaklıklar ile sivil toplum kuruluşları girer. Son yıllarda yabancı kavramı yerine göçmen ifadesikullanılsa da yabancı kavramı daha kapsayıcı bir kavramdır.
Bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan yabancıların vatandaşlardan farklı olarak yaralanabileceği haklar ve karşı karşıya kalacağı işlemler önem arz etmektedir.
Zira, yabancı kişiler temel hak ve özgürlüklerden ve diğer haklardan yararlanma noktasında vatandaşlardan farklı bir konumadırlar.Yabancılar hukukuna ilişkin temel düzenleme 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’dur.
İlgili düzenleme ile yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulamasına ilişkin usul ve esaslardüzenlenmektedir. İlgili kanun, yabancılarla ilgili iş ve işlemleri; sınırlarda, sınır kapılarında ya da Türkiye içinde yabancıların münferit koruma talepleri üzerine sağlanacak uluslararası korumayı, ayrılmaya zorlandıkları ülkeye geri dönemeyen ve kitlesel olarak Türkiye’ye gelen yabancılara acil olarak sağlanacak geçici korumayı da düzenler.
Yabancılar hukukuna ilişkin ikamet izni, sınır dışı etme kararı ve bu karara itiraz ve sonuçları, Türkiye’yi terke davet, sınır dışı işleminde idari gözetim ve idari gözetime alternatif yükümlülükler, uluslararası koruma başvurusu, yabancıların taşınmaz edinimi ve çalışma izni verilmesi kararları hukuki olarak birçok ihtilafa konu olmaktadır.
Daha Fazla Beklemeyin
Bugün Bizimle İletişime Geçin
Deneyimli avukatlarımızdan destek almak için hemen bizimle iletişime geçin