Şirketler, iki veya daha fazla kişininelde edecekleri kazancı kendi aralarında paylaşmak amacıyla oluşturdukları topluluklardır. Ticari ve ekonomik amaçlarla kurulan şirketler, ortakların mal ve emeklerinin birleştirmesi suretiyle oluşturulur.
Şirketlere ilişkin düzenlemeler temel olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer almakla birlikte, Sermaye Piyasası Kanunu, Sigortacılık Kanunu, Kooperatifler Kanunu ve Bankacılık Kanunu gibi özel kanunlarda da yer almaktadır.
Şirketlerden adi şirket, Türk Borçlar Kanunu’nun özel borç ilişkilerinin düzenlendiği kısmında yer almaktadır. Kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler ise Türk Ticaret Kanunu’nun ticaret şirketleri olarak adlandırılan ikinci kitabında yer almaktadır. Kooperatiflere ise 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda yer verilmiştir. Bunların yanında, Holdingler, Donatma İştirakleri, Yapı Ortaklıkları, Umumi Mağazalar, Sigorta Şirketleri, Bankalar, Yatırım Ortaklıkları ve İş Ortaklıkları ise Türk hukukunda tanımlanan diğer şirketlerdir.
Şirketler hukukunun konusunu, şirketlerin kuruluşu, yönetimi, temsili, ortakların hak ve borçları, şirketlerin sona ermesi ve tasfiyesi oluşturur. Bunların yanında özellikle ticaret şirketlerininbirleşmesi, bölünmesi vetür değiştirmesi de şirketler hukukunun temel konularındandır.