Kişilerin, borçlarını kendi rızaları ile yerine getirmemesi durumunda menfaatler dengesi taraflardan biri lehine bozulur. Bozulan bu denge devlet tarafından yeniden tesis edilebilir. Bunun için alacaklının cebri icra organlarına başvurması gerekir. Dolayısıylaalacak, zamanında ve borçlunun rızasıyla ödenmezse devletin bu iş için görevlendirdiği cebri icra organları vasıtasıyla tahsil edilebilecektir. Alacağın devlet gücü ile tahsil edilmesini düzenleyen hukuk dalına icra ve iflas hukuku adı verilir.
İcra ve iflas organlarının harekete geçebilmesi için borçluya karşı takip başlatılmalıdır. İcra ve iflas organları, alacaklının talebi üzerine borçlunun malvarlığına el koyar ve bu malları sattırarak elde edilen tutarı alacaklıya öder. İcra ve iflas organları, borçlunun malvarlığının tamamına değil borcu karşılayacak miktarına başvurulabilir.
İcra ve iflas hukuku,2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir.İcra ve iflas hukukuicra hukuku veiflas hukukuolmak üzere iki ayak üzerinde yer alır. İcra ve iflas hukukunun inceleme alanına giren diğer bir konu ise konkordatodur. Konkordatoya, borçlunun vadesi gelmiş borçlarını ödeyememesi veya ödeyememe tehlikesidurumunda başvurulur. Borçlu, mahkeme denetiminde ve gözetiminde düzenlemelerde öngörülen koşullara uygun şekilde hareket etmek şartıyla alacaklılarla anlaşma yoluna giderek borçlarını tasfiye etmeye çalışır. Böylece, icra ve iflas hukukunun öngördüğü olumsuz sonuçlardan korunmaya çalışır.